Ordna studenten billigt

http://www.dreamstime.com/-image20368520Det våras för våra studenter. Studenttiderna är här. Underbart, så klart – eftersom det bringar så mycket glädje till både de som går ut skolan och de som runt omkring får höra allas glädje. Men det är också många som har svårt att betala sin student. I ett inslag från Sveriges Radio har man lyft frågan: Har du råd med studenten? och vidare i inslaget kan vi läsa om hur många går runt med en klump i magen inför deras studenten.

Men vad är det då som kostar? Och hur kan man gå runt detta. Vi har svaret.

För det första:

  • Studentmössan: Den går såklart inte att vara utan, det är en måste för alla som tar studenten. En god idé när det kommer till din mössa är att göra någonting eget av den. Det kostar inte så mycket och genom att göra så behöver du inte anstränga dig lika mycket. Dessutom är det enkelt att beställa mössor med tryck online. Läs mer om olika sätt att bära mössan här.
  • Klänningen: Visst är det roligast om klänningen till studenten är ny, men det är faktiskt inte ett måste. Kolla igenom vänner och familjens kläder och se vad du kan hitta. Kanske kan du sy om en av din mammas klänningar? Det blir verkligen speciellt, och pengar kan inte i närheten slå den idén.
  • Mottagningen: Att bjuda på champagne, mat och ordna med en fest är självklart kostsamt. Det går inte att komma ifrån. En idé kan vara att gå ihop några vänner och ha er mottagning tillsammans. Då får ni ner kostnaden en del och har dessutom ännu lite roligare tillsammans. Mer om mottagningen här.

För det andra:

Var inte rädd för att spendera lite. I en tid av konsumtion är det lätt att falla för köphetsen men det är ju faktiskt inte klänningen som är viktigast när du tar studenten. Det viktigaste är att du har roligt med dina vänner och din familj och ordentligt firar att du äntligen tagit studenten. Detta är det första riktiga steget in i vuxenvärlden och en första lärdom kan kanske vara att prioritera. Vad är mest värt? Ångest över att inte kunna betala din studentmottagning eller en kul och billig tillställning där glädje är huvudingrediensen. Det må låta klyschigt men ack så sant.