Kreativt byggd bostad

Att det råder bostadsbrist i såväl Sveriges storstäder som i Finlands råder det ingen tvekan om, men vad bostadsbristen dock gjort är att den gett upphov till en del kreativa lösningar – såsom att bygga bostäder av gamla fraktcontainrar.

flera dörrarVill man köpa en begagnad container för att förvara verktyg eller slänga gammalt bråte i är detta lätt ordnat hos till exempel Containertjänst via adressen www.containertjanst.se. Men visste du att det finns fler användningsområden än så för just en container? Det går nämligen att bo i dem och det är något som fascinerar publiken på Konstens natt i Finland, skriver svenska YLE. Men i Sverige å andra sidan är detta inte bara ett konstprojekt utan en fullt möjlig framtid. Här har nämligen ett företag gett sig på att lösa bostadsbristen i storstäderna genom att bygga om och inreda gamla fraktcontainrar till studentbostäder om 26 kvadratmeter – och det om något kan man kalla kreativt. I en intervju med tidningen Mitti säger företagets grundare och VD bland annat det kanske inte låter som svensk standard att bo i en container men att detta företag gjort sitt yttersta genom sin byggteknik för att göra dessa bostäder både moderna och effektiva. Så visst är det möjligt att bo i en sådan, och detta gäller inte bara för svenskarna – företaget har nämligen delägare även i Finland.

Bygger bostadscontainrar i Finland också

Företaget vars svenska grundare bygger studentbostäder är inte helt ensamma, för företaget har nämligen delägare i Finland med samma mål. I Hufvudstadsbladet berättar de finska delägarna att planer för ett liknande projekt som det i Sverige även finns i Finland. Dock ska man först börja i Sverige, där har man redan fått beställningar från åtta stycken kommuner så när dessa är klara kommer spadtagen, så att säga, även att tas på den finska sidan. Så en sak är klart och det är att ländernas rådande bostadsbrist gett upphov till en ny kreativ lösning i form av containerbostäder som inom kort kommer vara verklighet i båda länder.