Kreativt arbete

Många kreativa personligheter hittas runt omkring i kontorsvärldens myller och drömmen för någon som välsignats med en kreativ ådra är att skaffa sig ett arbete där man får uttrycka sig kreativt.

1925806-male-hand-with-red-markerDet hetaste yrket just nu är AD, vilket står för Art Director. För någon som är bevandrad i reklambranschen eller i övriga kommunikation-, medie- och underhållningsbranscherna finns det inga frågor kring vad en AD arbetar med. Men för någon som inte är helt säker på vad yrket innebär kan man kortfattat säga att en AD arbetar med bildidéer, tar fram typografi och har helt enkelt ansvaret för utformningen av den produkt som ett företag ska ta fram. I yrket krävs att man är bevandrad i grafisk formgivning och att man har till gång till rätt utrustning och ett tips är att beställa kontorsmaterial från Profsoffice. Hos denna näthandel finns allt ifrån vanligt kontorsmaterial så som kalendrar till skärmar för att skapa privata zoner på arbetsplatsen vilket är viktigt att ha eftersom att en AD oftast arbetar i ett öppet kontorslandskap med ett team. Man skulle även kunna säga att det är viktigt för alla kreativa personer att ha tillgång till vanliga medel som papper och penna för att kunna teckna ned sina idéer vart efter de dyker upp.

Vad krävs för att bli Art Director?

Först och främst ska man veta att en AD svarar till den person som innehar titeln Creative Director och således är inte en AD den person som har det yttersta ansvaret för projektet. Värt att nämna är dock att en AD är den som har yttersta ansvar för att Creative Directors anvisningar blir genomförda korrekt av arbetsteamet. Därigenom är en god kommunikations- och samarbetsförmåga nödvändig att ha eftersom de flesta team innehar flera andra kreativa personer så som copywriters, strateger, illustratorer, formgivare, webbutvecklare och designers. Vidare måste en AD även ha kreativiteten att kunna kommunicera genom bild och form. I slutskedet av ett projekt kan det bli mycket stress och därför är det bra om man klarar av att arbeta bra även under hård tidspress. Slutligen måste en Art Director kunna arbeta i webbaserade design-, bild- och textbehandlingsprogram för att kunna utföra sitt arbeta korrekt.