Kreativa flowet

I detta inlägg skriver vi om kreativitet och vad som gör att en person är mer benägen att hitta flow än andra, samt vad som krävs efter ett flow – vila.

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur många inte har råd med allt inför studenten, som ju är en ganska kostsam högtid – eller har blivit en sådan i alla fall. Det vi föreslår i den tidigare bloggposten är att använda sig av kreativitet och därmed komma undan billigare.

Det är bra att vara lite påhittig ibland, att våga skapa med det man faktiskt har och då komma fram till både fler sätt att använda saker på men även stimulera sin hjärna en hel del. I DN kan vi läsa om hur en hjärnforskare, en professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, dock säger att kreativitet kräver mycket vila.

Enligt artikeln är längre perioder då man presterar på en lägre nivå viktigt som en förutsättning för just kreativitet, och dessutom för att man sedan ska kunna prestera toppresultat. Vilopauser är också viktiga. Kreativa personer har ofta mer intensiva perioder varvat med vila. Under de intensiva jobbar dessa väldigt mycket och med total fokus på arbetsuppgiften, för att sedan pendla till den andra ytterligheten – vilan och inåtvändheten. När dessa kommer in i sin uppgift kanske de kommer in i ett tillstånd där tiden tycks stanna och allt flyter på utan ansträngning (till synes), andningen blir djupare och hjärtat slår fortare. I det kreativa beteendet ingår en förmåga att kunna tänka ut en rad olika alternativ fast omedvetet.

FLOW

Det kallas för andra ord med flow. Typiskt för detta tillstånd är att vi är i djup koncentration, har hög kontroll och antränger oss mentalt – utan att känna oss särskilt ansträngda. Vissa människor bär på denna gen som gör de mer benägna till att falla in i flow medan andra inte alls gör det på samma sätt. Vad som är de biologiska orsakerna tycks ligga i personlighet.